پرش لینک ها
ارز سنا به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

ارز سنا به چه کسانی تعلق می‌گیرد

ممکن است شما هم این روز‌‌ها نام ارز سنا به گوشتان خورده باشد و ندانید که ارز سنا چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ در این مقاله می‌خواهیم تمامی موارد مربوط به سنا را با هم مورد بررسی قرار دهیم تا بعد از مطالعه این مقاله نیاز به هیچ منبع دیگری برای یادگیری ارز سنا نداشته باشید. قبل از هر چیز باید بدانیم ارز سنا چیست؟

 

سنا چیست؟

سنا یک عبارت سه حرفی است که مخفف شده عبارت سامانه نظارت ارزی می‌باشد. این سامانه به این منظور راه‌اندازی شده است تا میانگین قیمت دلار معامله شده در صرافی‌ها را اعلام کند. معمولاً قیمتی که این سامانه ارائه می‌کند تا حدودی با قیمت معامله دلار در بازار آزاد تفاوت دارد و پایین‌تر است این سامانه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی شده است. در ادامه این مقاله مطالب بیشتری را در مورد ارز سنا خواهیم گفت و در این قسمت تنها قصد بر این بود که با عبارت “سنا” آشنا شوید. ابتدا قبل از هر چیز باید بدانیم که دلیل چندنرخی بودن ارز در ایران و سایر کشور‌‌هایی که قوانین مشابهی با ایران دارند چیست.

 

چرا چند نرخ ارز در ایران داریم؟

همان‌طور که می‌دانید در بسیاری از کشور‌‌ها شاهد این موضوع هستیم که تنها یک نرخ برای ارز وجود دارد ولی سؤال اکثر عموم مردم این است که چرا چند نرخ ارز در ایران داریم و اصلاً این چندنرخی بودن ارز به چه دردی می‌خورد و به چه دلیل وجود دارد؟ همان‌طور که گفتیم یک نرخ ارز در تمام کشور‌‌ها وجود دارد و این نرخ دقیقاً همان نرخی است که بر مبنای معاملات ارز در همان روز تعیین می‌شود و اگر شخصی بخواهد ارزی تهیه کند، متناسب با قیمت معاملات در روز باید هزینه آن را پرداخت نماید. 

اما در مقابل برخی کشور‌‌‌ها از جمله ایران وجود دارند که نظام نرخ ارز در آن‌ها ثابت است یعنی برای مثال ارز دلاری با یک قیمت ثابت از پول ملی ارزش‌گذاری می‌شود که در ایران به ریال است؛ بنابراین در این دست از کشور‌‌ها ما شاهد چندنرخی بودن ارز هستیم برای مثال یک نرخ ثابت برای ارز داریم که با پول ملی ارزش‌گذاری شده و ثابت است و در کنار آن نرخ دیگری با قیمت معاملات دلار یا ارز‌‌های دیگر در بازار آزاد وجود دارد که مردم می‌توانند با این نرخ به خریدوفروش دلار در کشور بپردازند.

اگر افراد در این جوامع بخواهند برای مصارف شخصی ارز تهیه کنند باید با قیمت دلار آزاد اقدام به تهیه آن کنند و ازاین‌رو نظام چندنرخی ارز‌‌ها در این دست از کشور‌ها از جمله ایران مشکلات زیادی را برای سرمایه‌گذاران در این حوزه ایجاد کرده است. 

 

ارز سنا چیست؟ 

در این نظام چندنرخی بازار ارز‌ها در ایران علاوه بر نرخ ثابت و نرخ آزاد صحبت از دو نرخ ارز دیگر نیز به میان می‌آید که عبارت‌اند از ارز سنا و ارز نیما که توضیحات مفصلی درباره ارز نیما در مقاله دیگری در سایت داده‌ایم و در این مقاله دیگر مجال بازگویی در مورد این ارز را نداریم اما همان‌طور که گفتیم ارز سنا خود نرخ متفاوتی از نرخ ثابت ارز دارد و سامانه آن توسط بانک مرکزی تأسیس شده که در واقع یک پایگاه اینترنتی یا همان سایت است که باهدف اعلام قیمت دلار در صرافی‌ها راه‌اندازی شده است. معمولاً اگر دقت کنید قیمت ارز سنا نسبت به نرخ آزاد ارز تا حدودی در روز پایین‌تر است. 

ارز سنا به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
ارز سنا به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

شباهت‌ها و تفاوت‌های ارز سنا و ارز نیما

مهم‌ترین شباهتی که این دو نرخ ارز در کشورمان دارند این است که هر دو این سامانه‌ها توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی شده‌اند و از این نقطه‌نظر مشابه همدیگر هستند در واقع همان‌طور که ارز سنا دارای یک پایگاه اینترنتی به آدرسی که در ادامه آن را معرفی خواهیم کرد، است، ارز نیما نیز دارای پایگاه اینترنتی بوده که فرایند‌های نظارتی بر روی آن انجام می‌شود و نرخ‌های متفاوتی را برای ارز ارائه می‌دهد. اما اگر بخواهیم تفاوت‌های آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم می‌توانیم بگوییم که نرخ ارز سنا شباهت زیادی به نرخ ارز در بازار آزاد را دارد یعنی همان نرخی که روزانه توسط معامله گران در بازار آزاد خریدوفروش می‌شود و مردم و معامله گران در تعیین قیمت آن نقش اساسی دارند، تفاوت زیادی با نرخ ارز نیمایی دارد که اگر نرخ ارز نیما را در سامانه آن مشاهده کنید متوجه این میزان تفاوت خواهید شد و می‌توان گفت نرخ نیمایی بیشتر مناسب سیاست‌مداران بازار ارز ارز بوده و برای آن‌ها کاربرد دارد. 

 

چگونه می‌توانیم نرخ ارز سنا را مشاهده کنیم؟

اگر بخواهید نرخ ارز سنا یا به‌عبارت‌دیگر نرخ دلار سنا را مشاهده کنید این کار بسیار آسان بوده و همان‌طور که گفتیم یک سامانه آنلاین برای آن توسط بانک مرکزی راه‌اندازی شده و آدرس پایگاه اینترنتی آن www.sanarate.ir است. زمانی که وارد این سامانه آنلاین می‌شوید شما سه کادر پیش روی خود دارید. کادر اولی که مشاهده می‌کنید در آن نرخ لحظه‌ای دلار و یورو سنا درج شده است. اگر کادر دوم را مشاهده کنید نرخ ارزهای دیگر در این کادر درج شده‌اند و می‌توانید به آن‌ها نیز دسترسی داشته باشید. تعداد نرخ ارزهای مختلف در این کادر بسیار زیاد است و طیف زیادی از ارز‌ها را پوشش می‌دهد. در کادر سوم نیز می‌توانید نرخ حواله‌های ارزی را مشاهده کنید. 

 

ارز سنا به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

همان‌طور که در تعریف ارز سنا به این موضوع اشاره کردیم این ارز مربوط به میانگین خریدوفروش روزانه صرافی‌هاست بنابراین منطقی است که به صرافی‌ها نیز تعلق بگیرد. با در اختیار قراردادن ارز سنا به صرافی‌ها در نهایت این ارز به مصرف‌کننده نهایی تخصیص پیدا می‌کند. اگر به‌خاطر داشته باشید در سال‌های گذشته متقاضیان ارز سنا می‌توانستند در این سامانه با کد ملی خودشان ثبت‌نام انجام دهند و ارز سنا را تا سقف 2200 دلار برای مصرف شخصی دریافت کنند و معمولاً بیشتر متقاضیان این ارز افرادی بودند که قصد مسافرت‌های خارج از کشور و جابه‌جایی بین کشور‌‌ها را داشتند. اما محدودیت عمده ارز سنا در سال‌های اخیر به‌گونه‌ای بود که فرد می‌بایست مبلغ 2200 دلار را در یک مرحله دریافت می‌کرد بنابراین اگر به این میزان از ارز نیازی نداشت و حتی اگر مبلغ 100 دلار از این 2200 دلار را استفاده می‌کرد امکان استفاده از 2100 دلار باقیمانده برایش فراهم نبود و دیگر نمی‌توانست از امکانات و مزایای ارز سنا برای خودش استفاده کند. بیشتر افرادی که در سال‌های گذشته از این ارز استفاده کرده‌اند همان‌طور که گفتیم افرادی بوده‌اند که متقاضی دریافت ارز مسافرتی بودند. البته مسلماً قوانین ارز سنا به‌صورت دائمی یکسان باقی نمی‌ماند و همواره به‌روزرسانی و بهینه‌تر می‌شود تا بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشد اما بااین‌حال عده‌ای بر این باور هستند که حتی عدم وجود آن بهتر از وجود آن است. 

 

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی اینکه ارز سنا چیست و تفاوت و شباهت‌های آن با ارز نیما پرداختیم و همان‌طور که گفتیم در ایران علاوه بر نرخ بازار آزاد یک نظام چندنرخی برای ارزها وجود دارد که هرکدام قیمت متفاوتی را برای ارز ارائه می‌دهند. از نظر عده‌ای این موضوع یک مزیت محسوب می‌شود اما به عقیده برخی از کارشناسان باتوجه‌به اینکه برخی نرخ‌ها در این نظام چندنرخی در دسترس عموم نیست و نمی‌توان از آن برای عموم مردم استفاده کرد فضا را برای شکل‌گیری رانت ایجاد می‌کند و برای اقتصاد کشور نیز مضر است.

 

شرکت آرسس رایمون ،معتبرترین شرکت بازرگانی در زمینه صادارت کالا ، واردات کالا و ترخیص از گمرک آماده ارائه انواع مشاوره و خدمات مرتبط با صادارت و وادرات کالا به بازرگانان و تجار محترم می باشد .

5/5 - (1 امتیاز)

پیام بگذارید